A harmadik része következik a fenyegetőző című popkultúrális gyűjteménynek. Természetesen a Disintegration méltatása sem maradhatott ki a kötetből.

--------------------------------------------------------------------------------------

Senki sem várta volna, hogy a Cure-ból valaha sztárzenekar lesz. De az olyan bájos slágereken, mint a Just Like Heaven, visszavettek a sikoltó vádiratokból, és mindez az árnyékból a listákra vezette őket.

A Disintegration ugyanakkor egységesebb hangzásra törekedett. Az eredmény a Q magazin szerint olyan, mintha az embert „beburkolták volna egy vízzel átitatott, rendkívül tág kabátba”. Valóban, a Prayers For Rain (Ima az esőért) és a The Same Deep Water As You (Ugyanolyan mély vízben, mint te) olyan zokogófesztiválok, mint a címük sugallja. Ám nem csak sírás-rívás az egész.

Ez persze csak vicc volt. Sírás-rívás maraton a lemez. Szürreális (Lullaby), érzelmileg tönkretett (Plainsong), erőszakos (Disintegration) – de mindig „borzongatóan szerencsétlen”, ahogy a New Musical Express lelkesedett érte. Voltak slágerek is a lemezen, a legnagyobb a Lovesong, amely Smith esküvői ajándéka menyasszonyának, Marynek.

A nagy bánat közepette a basszusgitáros Simon Gallup és a volt Thompson Twins-dobos, Boris Williams lenyűgözően zörögnek, főként a Fascination Streeten (amely a Bourbon Streetről, New Orleans francia negyedének bohém szívéről szól). A gitáros Porl Thompson sincs lemaradva tőlük, és később benne volt a Lullaby egy másik turnéverziójában is – Robert Plant és Jimmy Page zenekarában játszva. A billentyűs Roger O’Donnel biztos pont, Lol Tolhurst viszont partvonalon kívülre került (A borítón velősen fel van tüntetve, amint „egyéb hangszereken” játszott).

„Akkor az aggasztott, hogy öregszem” – emlékezett később Robert Smith, aki akkor közeledett a 30 felé. Hasonló félelmek szülték az egy évtizeddel későbbi, Disintegrationt idéző Bloodflowerst is – ezt az örökséget bizonyította a 2003-as koncert DVD, a Trilogy is, amely egyesíti e lemezeket szellemi elődjükkel, a Pornographyval.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://cureous.blog.hu/api/trackback/id/tr881583676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása