Numb / Zsibbadt

2009.12.21. 09:11

A Wild Mood Swings tizedik dala. Hirtelen következik a Gone! után, és teljesen más hangulatot jelentet meg: hangszerelésében leginkább a This Is A Lie-ra emlékeztet. Itt is a vonósok uralkodnak, mindjárt kezdésként egy indiai vendégművész hegedűlése hallható néhány másodpercig, ő vissza-visszatér a dalban később is. Maga a dal alapját is a vonósok képezik, ám most nem annyira kamarazenés a felállás, mint a lemez harmadik dala esetében, itt hallható Robert gitárja, Roger szintetizátor- Jason dob- és Simon basszusjátéka is, sőt néha még valami szájharmonikaszerű is be-bekúszik. Ez alapján a leírás után valószínűleg jobb dalként képzeljük el a Numb-ot, mint amilyen valójában. Egyszer hallottam a Wild Mood Swings-ről, hogy Robert mintha önmagát parodizálná néhány dalban, és ez a nagyívű drogoktól szétlőtt emberekről szóló alkotás a számtalan vonóssal és Robert kissé hisztiző énekével számomra nagyon jól illeszkedik ebbe a sommás véleménybe. A Wild Mood Swings-korszaknak amúgy is voltak furcsa szélsőségei, de ez a dallamvezetésében és témájában leginkább a U2-t idéző dal a nagy vonóskarral valahogy nagyon nem illeszkedik a Cure "alternatív" hangzásvilágába. Koncerten is csak néhányszor játszották 1996-ban. 5/10

----------------------------------------------------------------------------------------

Yeah this is how it ends
After all these years
Tired of it all
Hopelessly helplessly broken apart
He finally falls
He doesn't want to think
Doesn't want to feel
Doesn't want to know what's going on
Says there's nothing he can do will change anything
He doesn't want to know what's going wrong
Because he's in love with a drug
One that makes him numb
One that stops him feeling at all
He's in love with a drug
Forget everyone
He really doesn't care anymore
Anymore...

Yeah this is how it ends
After all this time
Everything just fades away
Worn-out and empty and all alone
With nothing left to say
Oh it's all too big to make a difference
It's all too wrong to make it right
Yeah everything is too unfair
Everything too much to bear
He doesn't have the strength left for the fight
Says all he wants is the drug
The one that makes him numb
The one that stops him feeling at all
He just wants to take the drug
Forget everyone
He doesn't want to care anymore
Just keeps loving the drug
The one that makes him numb
The one that stops him feeling at all
Just keeps loving the drug
The drug that he's become
He isn't really here anymore...

And that makes me cry

Hát így ér véget,
Annyi év után,
Belefáradva mindenbe,
Reménytelenül, segítség nélkül, összetörve,
Elbukik végül
Nem akar gondolkodni,
Nem akar érezni,
Nem akarja tudni, hogy mi a helyzet,
Azt mondja, hog ynem tud semmit tenni, ami változtatna bármin is,
Nem akarja tudni, hogy mi fordult rosszra,
Mert ő beleszeretett egy drogba,
Egy olyanba, ami elzsibbasztja,
Egy olyanba, ami megszünteti az érzéseit,
Beleszeretett egy drogba,
Elfelejtett mindent,
Tényleg nem érdekli már semmi,
Egyáltalán semmi...

Hát így ér véget,
Ennyi idő után,   
Minden elhalványul,
Elnyűve, és üresen és teljesen egyedül,
És semmi nincs, amit még el akarna mondani,
Ez az egész túl nagy ahhoz, hogy ne számítana,
Ez az egész túl rossz ahhoz, hogy helyre lehessen hozni,
Minden túl igazságtalan,
Minden túl sok ahhoz, hogy elbírja,
Nincs már ereje a harchoz,
Azt mondja, hogy csak a drogot akarja,
Azt, ami elzsibbasztja,
Azt, ami megszűnteti az érzéseit,
Csak be akarja venni a drogot,
Elfelejteni mindent,
Semmi sem érdekli már,
Szerelembe esett a droggal,
Egy olyannal, ami elzsibbasztja,
Egy olyannal, ami megszűnteti az érzéseit,
Szerelembe esett a droggal,
Már ő is a droggá válik,
Már nincs is igazán itt...

És emiatt sírok...

A bejegyzés trackback címe:

https://cureous.blog.hu/api/trackback/id/tr231568302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

closedown 2009.12.22. 08:10:42

Tudom, ízlések és pofonok, de azért kicsit mellbevágott az 5/10-es értékelésed. Szerintem az egyik legkidolgozottabb és hangszerelésben is az egyik legjobb daluk erről a lemezről nem beszélve arról a hangulatról, amit megfestett a szöveggel és zenével. Nem vadul depresszív, hanem inkább rettenetesen szomorú, reménytelen és kiégett. A legtöbbet ezt hallgatom a WMS-ről. Szerintem jó dal, én legalább 7/10 de inkább 8/10-et adtam volna. :)

kófic 2009.12.22. 13:10:37

persze ízlések és pofonok.. de nem ezt mondanám a legkidolgozottabb daluknak, hanem pont erről az albumról inkább a Jupiter Crash-t mondanám a zeneileg legtökéletesebben összerakott dalnak (a pictures of you mellett) lassú keringőhöz hasonló dobtéma,nagyon erős vezető,mégsem hivalkodó basszus téma,a 12húros akusztikus gitár aláfestése és remek ének dallam.Persze lehet csak én vagyok így ezzel de mint említettem zeneileg a legkiforrottabb alkotásuknak tartom.Ötletes,szép,magával ragadó... remélem egy postot megér majd:D

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.22. 13:14:03

Természetesen majd sorra fog kerülni a Jupiter Crash is, mint minden egyes Cure szám. Annyit elárulok, hogy kófic, Neked csalódást fogok vele okozni ;)

kófic 2009.12.22. 13:24:52

áááh sebaj.. viszont itt térül meg a 30 évnyi befektetett munka az együttes részéről.. mindenki megtalálja benne a neki tetszőt.. bár tudom h nem olyan sokan rajonganak azért a számért.. max. kapsz tőlem is egy olyan primitív két szavas hsz-t mint pár posztal lejjebb:D:D

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.22. 13:30:06

Szerintem azt a dalt nagyon sokan szeretik, én viszont nem találok benne túl sok érdekeset, azaz fellép a "To Wish Impossible Things" szindróma :)

kófic 2009.12.22. 13:31:50

Szerintem ez az egész WMS-re igaz... de még jó h itt diskurálunk a fórum meg halott...

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.22. 13:34:50

Én ezt pont fordítva látom: a WMS-t divat fikázni, én régen iszonyatosan szerettem a lemezt, mostanában is jól elvagyok vele, de van pár szám, ami nem annyira talált utat a szívemhez - általában pont azok, amelyeket a rajongók nagy része kedvel. Van viszont jópár alkotás, ahol fordított a helyzet; a rajongók kiszaladnak tőle a világból, én viszont nagyon kedvelem. Lesznek még meglepetések :)

kófic 2009.12.23. 04:06:11

divat vagy nem divat... erről fogalmam sincs.. viszont az utolső albummal egyetemben ezt sem tudtam egyhuzamban sose végig hallgatni... egyik szám után feladom és nincs ami tovább hajtana.. pedig asszonták az okosok a remény hal meg utoljára..

kófic 2010.01.05. 00:27:50

bocs... szeretném javítani magam... már mint olyan szempontból h mi a legtökéletesebben összerakott dal... és rájöttem ilyen nincs.. mert sok van.. kezdve azzal h mostanában hallgatom a Trilogy-s "If only tonight we could sleep" felvételt ...annyira elbűvölő és magával ragadó h fel sem érhet sok más számhoz képest(és az eredeti sem hez igazán)... és innen jön az h még soha nem sikerült koncertre eljutnom,pedig biztos halhattam volna még pár csodát.. csak az a baj h az eddigi koncert felvételekből ami nekem meg vannagyon kevés volt ami tetszett.. más zenekarok kifejezetten jobban adják elő a számokat élőben én ezt nem mindig tapasztalom a The Cure-nál...(pedig van vagy 6Gb csak koncert... de fele ilyen közönségból felvett)ezért mondtam h én az album verziókat szeretem (és ismerem inkább) de van még a tarsolyba nekem is rengeteg felvétel amit szinte sosem hallgattam csak ki vannak irva... lehet rájuk kéne mostár állnom...

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.05. 19:57:12

Ebben van igazság sok dal estében, viszont van néhány dal, ami egy jól sikerült koncertverzió után szinte hallgathatatlan albumon (pl. Give Me It, Doing The Unstuck, Disintegration). Egy bejegyzés majd fog erről szólni valamikor tavasszal. Koncerten én is csak kettőn voltam, és csak az egyik (2005 Szeged) tetszett igazán.
süti beállítások módosítása